Psychické týrání - domácí násilí.

09.09.2011 11:24

 

Psychické vydírání je jen jednou z forem domácího násilí. Má mnoho podob – od opakovaného odmítání, ponižování a zastrašování přes nepřiměřené omezování, izolaci od kontaktu s jinými osobami až po neposkytování citové odezvy.

psych_tyer_0.jpg

O původu a příčinách psychického vydírání, či násilí psychologie stále diskutuje. Podle výpovědí těch, kteří se staly terčem domácího násilí, spočívá hlavní příčina násilného chování partnera v jeho povahovém a osobnostním založení.

"Lidé dopouštějící se násilí a zneužívání druhých jsou většinou impulzivní, nezralí, se sklony k depresi"

Výzkumy o psychickém vydírání - domácím násilí.

Podle empirických šetření postihuje domácí násilí asi 10% partnerských vztahů. V ČR je typickým agresorem muz. Dalším typickým znakem domácího násilí v českých rodinách je asistence dětí. Pouze v 10% vztahů zakalených domácím násilím nefigurují přítomné děti. V 90% děti bývají přímými svědky násilných incidentů mezi rodiči anebo jsou s následky týrání matky konfrontovány takříkajíc mlčky a pokradmu, např. registrují tělesná zranění matky či odezírají její psychické problémy jako strach, sklíčenost, překrucování toho, co se stalo (například když se matky ptají po původu jejích zranění).

Jak se cítí oběť?

Řada obětí svou situaci zpočátku tají. „Mnohdy jim to trvá i léta, než se rozhodnou s věcí něco udělat.
Jakákoli agresivní obrana proti násilí je však ze strany oběti většinou velmi obtížná. Obvykle se výbuch hněvu setkává s chladem agresora, který jej použije k další viktimizaci a přenesení pocitu viny za konflikt na oběť. Oběť se pro agresora stává věcí, tak se ho její utrpení netýká. Hněv oběti se postupně přetváří do úzkosti. Narůstající stres a postupné vyčerpání se začne projevovat i na tělesné rovině. Začnou se objevovat psychosomatické poruchy, nejčastěji žaludeční potíže, kardiovaskulární problémy nebo kožní onemocnění, jako je ekzém. U oběti se rozvíjí generalizovaná úzkostná porucha a deprese. V této situaci si již oběť nemůže pomoci sama. Násilí i přes její veškerou snahu neslábne, ale naopak se stupňuje. Vyčerpání z neustálého stresu může být přitom způsobeno spíše než dramatičností situace pocitem bezmoci. Oběť je bez energie a žije v trvalé úzkosti.
"Kdybych si mohla vybrat mezi tělesným a slovním týráním, vybrala bych si bití, po něm zůstanou alespoň viditelné následky, máte důkaz a lidé vás možná politují."
Slovní týrání vás může dovést na pokraj šílenství, ale nikdo vám neuvěří, protože rány nejsou vidět. Žijete v permanentní hrůze, kdy klapnou dveře a partner se vrátí domů.
Protože se u oběti jedná o opakované a mnohočetné násilí, je pravděpodobné, že se u ní rozvinou příznaky posttraumatické stresové poruchy. Ty se někdy mohou objevovat ve formě opožděných psychosomatických obtíží nebo flashbacku i dlouho po vyřešení problému. Častou obranou, po níž oběť sáhne, aby dokázala pod tlakem násilí žít, je disociace. Oddělí snesitelné prožívání od nesnesitelného, to odfiltruje a zapomíná, aby se alespoň částečně mohla chránit před vnitřní bolestí. Ne zřídkakdy obrátí oběť svou agresi proti sobě a rozhodne se uniknout nesnesitelnému tlaku sebevraždou.

Obraťte se na odborníky, pomohou vám.

Od ledna 2007 může být agresor, tedy i žena, policií vykázán ze společného bytu či domu až na deset dní, v průběhu kterých může partner využít služeb specializované poradny Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím.

Vzepření se násilí nebo pokus odejít může agresora přivést ke zjevnému násilí. Agresor propadne panice a zuřivosti, snaží se vystupňovat provokace, aby se oběť dopustila chyby. Při rozchodu vyvolává pocit, že byl obětí opuštěn, a tak se snaží znásobit její vinu. Pokud se oběti podaří uniknout, násilí se často nezbaví. Agresor udržuje svůj vliv nad obětí prostřednictvím vazeb, které má ještě k dispozici.
Rozvodové procesy se neustále protahují a oběť je ve snaze neúnosný stav co nejdříve ukončit ochotna i k velkým ústupkům. V rodinách, kde se ženy staly obětí domácího násilí, se druhotně stávají obětí i děti, které se staly svědky násilí. Prostřednictvím dětí si může vylévat zlost i oběť na agresora, děti se tak stávají terčem násilí určeného někomu jinému.

Snaha řešit násilí v rodině pomocí právních prostředků se nesetkává u obětí s příliš kladnou odezvou také proto, že trestní stíhání vede nutně k rozpadu rodiny a k sekundární viktimizaci oběti, která je s násilím konfrontována v dalším vyšetřování a případně i soudním líčení. Uvalení vazby na pachatele řeší problém násilí pouze dočasně, stejně tak rozvod v případě, kdy manželé nemají dostatečné prostředky pro zajištění samostatného bydlení. Většina viktimologů se v současné době kloní spíše k neformálnímu řešení konfliktu za předpokladu, že se násilí podaří včas odhalit. Oběť si přeje spíše získat podporu a pomoc než potrestat pachatele násilí. Proto se v souvislosti s řešením domácího násilí dostávají do popředí poradenské instituce, které jsou schopné oběti zprostředkovat různé formy psychologické i právní pomoci.Intimní vazby mezi obětí a agresorem se paradoxně stávají také největší překážkou při hledání pomoci u domácího násilí. „Oběť má strach z jakýchkoliv důvodů opustit pachatele a domov, ve kterém s ním žije. Má pocit, že bez pachatele nemá šanci přežít, i když objektivně pachatel nijak výrazně nepřispívá na domácnost, nepomáhá s dětmi a ani s ničím dalším a spíše je sám pro rodinu zátěží,“ potvrzuje Lenka Gazdová. Blízké vztahy blokují také ochotu oběti oznamovat násilí policii nebo okolí a i v případě zjevného trestného činu se oběť brání spolupráci s policií a soudy a nezřídka se nakonec vrací zpět k násilníkovi. Vyšetření násilí tak vůbec neproběhne, protože podle našeho právního řádu musí v případě příbuzenského vztahu oběti s násilníkem dát oběť se stíháním agresora souhlas. Je-li ale agresor většinou stíhán na svobodě a oběť se musí vrátit do společné domácnosti, často po vypovězení zážitku svůj souhlas odvolá. V takovém případě ovšem již nemůže vyšetřování znovu obnovit.

Diskusní téma: Psychické týrání - domácí násilí.

Datum: 27.01.2015

Vložil: Melinda

Titulek: Re: Psychycké týrání

Ahoj Martinko.
Napsala jsi toho sice málo, ale cítím "psychopata" když to třeba přeženu. Ale nějak to chci pojmenovat.
Ptám se:...... proč s ním ještě jsi?
Proč si necháš ubližovat a nemáš sebeúctu, lásku k sobě a nějakou hrdost??? Proč jsi ze sebe nechala udělat hadr na holi?
Neboj se vyhledat pomoc - klidně psychologa, psychiatra, (někdy je to prostě třeba a pomůže to) pokud nezvládneš sama na sobě pracovat.
Rozhodně to začni řešit razantně a okamžitě.
Pryč od tyrana a dát se dohromady - abys mohla být dobrou mámou a vzorem pro své děti. Ale taky, abys byla šťastná a žila v harmonii - ať sama nebo pak s hodným mužem.
Hodně síly.
Mel.

Datum: 17.12.2014

Vložil: jana

Titulek: tyrani

Mam problem stejne jako jine zeny chci odejit od manzela ktery je agresivni a porad po me jen rve a ponizuje me pak se omlouva a rika ale chapes kdybys to nedelala zbil me nekolikrat taky strasne pije vypada to jako ze si rozumime ale neni to tak jen pred lidma se stydim za nej aby si nemysleli co to mam za chlapa moje cela rodina o nem vsechno vi chteli ho kvuli me i zbit ale porad se na to divaj ze zustavam s nim rikam mu milionkrat at odejde ze s nim zit nechci at si najde byt ale nikdy me neposlevhne rika ze jsem nesvhopna pak zas rika jinym ze bezemne by nemel nic je z deckeho domova a ja mu pomohla kdysi k rodicum ted za to pikam proc neodejde nechapu kdyz tak ma potad za ne vztek vsechno ho nastve i to ze uvarim neco co mu nechutna staci neco spatne rict a uz mi rika jaka jsem hloupa ..spatne u neho jsou jlouposti kvuli kterym by se nikdo nerozcilil opravdu rodina me nechape a ja sama sebe taky ne chci v klidu aby odeel co mam delat nechci to resit policii cci aby odesel sam vim ze kdyz ho vyhodim spal by na ulici to nechci nejsem zly clovek k nikomu nedokazu byt ..nevim co mam delat protoze ne a ne odejit ja nevim jestly mam odejit ja ale byt je na me ziji v anglii takze byt tu neni problem sehnay mam odejiy ja nevim co.. poradte prosim

Datum: 02.01.2015

Vložil: Olga

Titulek: Re: tyrani

Musíš vědět co chceš. Uklidni se a udělej si plán odchodu, pozor aby Ti nekontroloval PC nebo mobil, vše zaheslovat. Uvidíš, kolik věcí a postupů Tě napadne. Nenech se týrat ale nestav se mu čelem protože by Tě mohl surově napadnout. Také pozor na změnu
tvého chování, at nic nepostřehne, chovej se jako před tím. Potřebuješ střechu nad hlavou, práci, kontakty, doklady...
Přeji hodně sil ...

Datum: 27.01.2015

Vložil: Melinda

Titulek: Re: tyrani

Ahoj Jano,
píšeš, že ho nechceš vyhodit, že nejsi zlý člověk.
A že si necháš toto líbit - aby ti někdo ubližoval - to je v pořádku?
Ulbižovat druhým - nebo sobě je úplně stejné svinstvo.
Rozhodni se a vyhoď ho - je dospělý - ať se stará.
Byt je tvůj tak máš výhodu.
Pokud tě ponižuje a je agresivní začni to okamžitě řešit.
Rozchod, rozvod, on to řešit nebude. To musíš ty.
Sama se musíš postarat - o svůj klidný život. Tyran se starat nebude , sám neodejde.
Takže na něj jsi hodná - že ho necháš v bytě a na
sebe zlá, že si to necháš líbit?
Nevážíš si sama sebe? Nemáš se ráda? Jsi onuce se kterou si dělá co chce?
Tak se vzpamatuj a začni to rázně okamžitě řešit a mysli na SEBE !!!!!
Hodně štěstí Mel.

Datum: 07.12.2014

Vložil: blanka popelarova

Titulek: psichycke tyrani

Nevim jestli je to psychicke tyrani? Jsem s pritelem 9roku rika mi ze nic neumim ze jsem neshopna pica vyjebana . Uz snad 15 x mne opustil a vratil se spprosikem ze mne miluje. Po dvou dnech jsou vycitky ze neumim bojovat a ze jsem si tu facku zaslouzila a ze se nemam co usmivat v praci. Bydlime na ubytovne takze se neda vyhnout chlapum. 28.11. Se mi stalo ze se opil zesliknul mne do naha a vyhodil mne na chodbu. Za 4 dny se mi omluvil a ja jsem ho vzala zpadky protoze ho miluju ale je to stejne. Ja vim delam si to sama. Nezlob te se ze jsem vas optezovala. Dekuji Blanka

Datum: 27.01.2015

Vložil: Melinda

Titulek: Re: psichycke tyrani

Blanko, pryč od něj!!!!
......nenech se týrat.
Hodně síly a štěstí.
Mel.

Datum: 18.11.2014

Vložil: marie142536

Titulek: pomooooooc

jděte pryč pryč pryč daleko od něj,klidně do azyláku,mějte se ráda,prosím,uvědomte si to,není jediný,naopak zdraví majka

Datum: 07.12.2014

Vložil: Janka

Titulek: Re: pomooooooc

Mám kamarádku . Její manžel jí činí zodpovědnou za všechny neúspěchy v rodině ,ale za řešení velmi složitých situací jí nikdy neřekl díky ,ani ji nepochválil ,jen se vždy zeptal,copak jsem tam taky nebyl .BYL,ALE V NEJTĚŽŠÍCH CHVÍLÍCH SE HROUTIL A ŠEL PÁCHAT SEBEVRAŽDU , A ONA S DĚTMI V NÁRUČÍ VŠE ŘEŠILA A JEŠTĚ ZACHRANOVALA JEHO .ONA MÁ DLOUHO ZDR.POTÍŽE ,MUSÍ NA NĚKOLIK OPERACÍ A MÁ NEMOCNÉ SRDCE .ON PŘIŠEL V 10LEZECH O OBA RODIČE , MĚL RÁD HODNĚ MATKU . ALE KDYŽ MU KAMARÁDKA ŘEKNE , ŽE NEVÍ ,JESTLI SE PODVĚDOMĚ ČI VĚDOMĚ MSTÍ SVÉMU SYNOVI , PROTOŽE JÍ CHCE PŘIPRAVIT O ŽIVOT ,ABY KLUK TAKY NEMĚL MÁMU , JE PAK NEPŘÍČETNÝ .V MIN.ROCE JÍ PŘED DÍTĚTEM NAPADL NOŽEM ,ŽE JÍ PODŘÍZNE HRDLO .ALE NEUDĚLAL TO ,KDYŽ KLUK KŘIČEL ,NECH MAMINKU . ŘEKLA MU ,ŽE SE DÁ ROZVÉST , A TAK VZAL NŮŽ .TEHDY POLICIE ZAVOLALA SOCIÁLKU A KAMAR.ŠLA SAMA NA SOCIÁLKU K DĚTSKÉ PSYCHOLOŽCE . ŘEKLI KAMARÁDCE , ŽE NENÍ DŮVOD K ROZVODU A NENÍ DŮVOD V PŘÍPADĚ ROZVODU ,ABY NEBYLA POVOLENA STŘÍDAVÁ PÉČE ,PROTOŽE DÍTĚTI NIC NEUDĚLAL ,PŘESTO ,ŽE SE TO ODEHRÁLO 10CM OD DÍTĚTE .VZDALA ROZVOD ,VŠE VZALA ZPĚT ,KDYŽ VIDĚLA ,ŽE Z HLEDISKA ODB.SOC.PÉČE BY NEMĚLA PODPORU , A Z HLEDISKA DĚTSK.PSYCHOLOŽKY ROZVOD DOPORUČEN NEBYL ,PROTOŽE DÍTĚTI NIC NEUDĚLAL .ONA SLÁBNE , JE JÍ HŮŘ , A NEMÁ SÍLU UŽ ANI JÍT MEZI LIDI ,ANI PRACOVAT NA VĚCECH ,KTERÉ JÍ TĚŠILY . ROZHODLA SE ,ŽE TO VYDRŽÍ JEŠTĚ 9LET , NEŽ BUDE KLUKOVI 18 .TO JÍ BUDE 52ROKŮ - MÁM O NI STRACH ,JAK JÍ MŮŽU POMOCI ? MÁ SILNÉ DEPRESE .
A JE NA TO SAMA .NEMÁ NIKOHO ,JEN DĚTI .DÍKY .JANKA .

Datum: 21.09.2014

Vložil: IVETA ZEMLJAKOVOVÁ

Titulek: TÝRÁNÍ

DOBRÝ DEN C HTĚLA BYCH SE ZEPTAT JESTLI MEZI PSYCHYCKÉ NÍSILÍ PATŘÍ I TO KDYŽ MY PARTNER NEUSTÁLE NAZNAČUJE ŽE JSEM NESCHOPNÁ VŠE PO MĚ KONTROLUJE,ŘÍKÁ MY CO MÁM DĚLAT,DĚTÍ SE PTÁ JESTLI SEM JIM POŘÁDNĚ VYČISTILA ZUBY.ODCHÁZÍ Z DOMU ANIŽ BY ŘEKL KAM JDE.VELIKÝ VLIV MÁ NA NĚJ JEHO MATKA CO ŘEKNE ONA JE SVATÉ JÁ JSEM JENOM TEN NESCHOPNÝ POVL,KTERÝ NEUDĚLÁ NIC POŘÁDNĚ.NEDÁVÁ MY PENÍZE KDYBYCH NECHODILA DO PRÁCE A NEMĚLA BYCH SVŮJ PŘÍJEM NEMĚLY BY MÉ DĚTI ANI TY ZÁKLADNÍ ŽIVOTNÍ POTŘEBY PROTOŽE JE PRO NĚJ VŠE ZBYTEČNÉ.MŮŽETE MY PROSÍM PORADIT CO MÁM DĚLAT MÁM TAKOVÝ DOJEM ŽE JE MŮJ PARTNER PSYCHYCKY LABYLNÍ A MÁME Z NĚHO STRACH K ODBORNÍKOVI JÍT ODMÍTÁ

Datum: 27.01.2015

Vložil: Melinda

Titulek: Re: TÝRÁNÍ

Ahoj, Ivetko,
Nevím zda toto je psychické násilí, ale určitě to není v pořádku a psychicky tě to velmi vyčerpává, ponižuje a
vyvádí z rovnováhy.
Pravděpodobně - je to mamánek na matku fixovaný a matka je jeho Bohyně.
Nedospěl a nepochopil, že jeho Bohyně má být nyní jeho láska, jeho žena - které by si měl vážit, ctít jí, důvěřovat, milovat, tolerovat malé nedostatky....atd.
Možná jsi mu svým chováním dala nějaký podnět, že má potřebu se takto chovat, nebo to už v něm bylo - od matky převzatá kontrola nad vším - pocit, že druhý nic dobře neudělá.
Rodiče jsou vždy vzorem pro děti a děti přebírají vzorce chování a jednání aniž si to někdo uvědomí.
Tak mě napadá pokud je matka pro něj ta svatá, tak může jít v jejích mentálních vzorcích a nyní se chová tak jak se chovala jeho matka k němu. Takové případy se stávají.
Nepíšete jak dlouho jste spolu - jak dlouhio to trvá, ale začněte to nějak řešit. Dejte najevo svou důstojnost, sebeúctu, nenchte se urážet, ale zase nehádejte se. To je zbytečné. Možná jste to měla zčít řešit dříve, ale to je jedno, začněte nyní. Možná dojdete k názoru, že s takovým člověkem dále žít nechcete.
Ale vaše štěstí máte ve svých rukách.
Pokud vztah nefunguje - nemá smysl v něm setrvávat.
To je můj názor.
Držím palce.
Mel.
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Přidat nový příspěvek