Psychické týrání - domácí násilí.

09.09.2011 11:24

 

Psychické vydírání je jen jednou z forem domácího násilí. Má mnoho podob – od opakovaného odmítání, ponižování a zastrašování přes nepřiměřené omezování, izolaci od kontaktu s jinými osobami až po neposkytování citové odezvy.

psych_tyer_0.jpg

O původu a příčinách psychického vydírání, či násilí psychologie stále diskutuje. Podle výpovědí těch, kteří se staly terčem domácího násilí, spočívá hlavní příčina násilného chování partnera v jeho povahovém a osobnostním založení.

"Lidé dopouštějící se násilí a zneužívání druhých jsou většinou impulzivní, nezralí, se sklony k depresi"

Výzkumy o psychickém vydírání - domácím násilí.

Podle empirických šetření postihuje domácí násilí asi 10% partnerských vztahů. V ČR je typickým agresorem muz. Dalším typickým znakem domácího násilí v českých rodinách je asistence dětí. Pouze v 10% vztahů zakalených domácím násilím nefigurují přítomné děti. V 90% děti bývají přímými svědky násilných incidentů mezi rodiči anebo jsou s následky týrání matky konfrontovány takříkajíc mlčky a pokradmu, např. registrují tělesná zranění matky či odezírají její psychické problémy jako strach, sklíčenost, překrucování toho, co se stalo (například když se matky ptají po původu jejích zranění).

Jak se cítí oběť?

Řada obětí svou situaci zpočátku tají. „Mnohdy jim to trvá i léta, než se rozhodnou s věcí něco udělat.
Jakákoli agresivní obrana proti násilí je však ze strany oběti většinou velmi obtížná. Obvykle se výbuch hněvu setkává s chladem agresora, který jej použije k další viktimizaci a přenesení pocitu viny za konflikt na oběť. Oběť se pro agresora stává věcí, tak se ho její utrpení netýká. Hněv oběti se postupně přetváří do úzkosti. Narůstající stres a postupné vyčerpání se začne projevovat i na tělesné rovině. Začnou se objevovat psychosomatické poruchy, nejčastěji žaludeční potíže, kardiovaskulární problémy nebo kožní onemocnění, jako je ekzém. U oběti se rozvíjí generalizovaná úzkostná porucha a deprese. V této situaci si již oběť nemůže pomoci sama. Násilí i přes její veškerou snahu neslábne, ale naopak se stupňuje. Vyčerpání z neustálého stresu může být přitom způsobeno spíše než dramatičností situace pocitem bezmoci. Oběť je bez energie a žije v trvalé úzkosti.
"Kdybych si mohla vybrat mezi tělesným a slovním týráním, vybrala bych si bití, po něm zůstanou alespoň viditelné následky, máte důkaz a lidé vás možná politují."
Slovní týrání vás může dovést na pokraj šílenství, ale nikdo vám neuvěří, protože rány nejsou vidět. Žijete v permanentní hrůze, kdy klapnou dveře a partner se vrátí domů.
Protože se u oběti jedná o opakované a mnohočetné násilí, je pravděpodobné, že se u ní rozvinou příznaky posttraumatické stresové poruchy. Ty se někdy mohou objevovat ve formě opožděných psychosomatických obtíží nebo flashbacku i dlouho po vyřešení problému. Častou obranou, po níž oběť sáhne, aby dokázala pod tlakem násilí žít, je disociace. Oddělí snesitelné prožívání od nesnesitelného, to odfiltruje a zapomíná, aby se alespoň částečně mohla chránit před vnitřní bolestí. Ne zřídkakdy obrátí oběť svou agresi proti sobě a rozhodne se uniknout nesnesitelnému tlaku sebevraždou.

Obraťte se na odborníky, pomohou vám.

Od ledna 2007 může být agresor, tedy i žena, policií vykázán ze společného bytu či domu až na deset dní, v průběhu kterých může partner využít služeb specializované poradny Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím.

Vzepření se násilí nebo pokus odejít může agresora přivést ke zjevnému násilí. Agresor propadne panice a zuřivosti, snaží se vystupňovat provokace, aby se oběť dopustila chyby. Při rozchodu vyvolává pocit, že byl obětí opuštěn, a tak se snaží znásobit její vinu. Pokud se oběti podaří uniknout, násilí se často nezbaví. Agresor udržuje svůj vliv nad obětí prostřednictvím vazeb, které má ještě k dispozici.
Rozvodové procesy se neustále protahují a oběť je ve snaze neúnosný stav co nejdříve ukončit ochotna i k velkým ústupkům. V rodinách, kde se ženy staly obětí domácího násilí, se druhotně stávají obětí i děti, které se staly svědky násilí. Prostřednictvím dětí si může vylévat zlost i oběť na agresora, děti se tak stávají terčem násilí určeného někomu jinému.

Snaha řešit násilí v rodině pomocí právních prostředků se nesetkává u obětí s příliš kladnou odezvou také proto, že trestní stíhání vede nutně k rozpadu rodiny a k sekundární viktimizaci oběti, která je s násilím konfrontována v dalším vyšetřování a případně i soudním líčení. Uvalení vazby na pachatele řeší problém násilí pouze dočasně, stejně tak rozvod v případě, kdy manželé nemají dostatečné prostředky pro zajištění samostatného bydlení. Většina viktimologů se v současné době kloní spíše k neformálnímu řešení konfliktu za předpokladu, že se násilí podaří včas odhalit. Oběť si přeje spíše získat podporu a pomoc než potrestat pachatele násilí. Proto se v souvislosti s řešením domácího násilí dostávají do popředí poradenské instituce, které jsou schopné oběti zprostředkovat různé formy psychologické i právní pomoci.Intimní vazby mezi obětí a agresorem se paradoxně stávají také největší překážkou při hledání pomoci u domácího násilí. „Oběť má strach z jakýchkoliv důvodů opustit pachatele a domov, ve kterém s ním žije. Má pocit, že bez pachatele nemá šanci přežít, i když objektivně pachatel nijak výrazně nepřispívá na domácnost, nepomáhá s dětmi a ani s ničím dalším a spíše je sám pro rodinu zátěží,“ potvrzuje Lenka Gazdová. Blízké vztahy blokují také ochotu oběti oznamovat násilí policii nebo okolí a i v případě zjevného trestného činu se oběť brání spolupráci s policií a soudy a nezřídka se nakonec vrací zpět k násilníkovi. Vyšetření násilí tak vůbec neproběhne, protože podle našeho právního řádu musí v případě příbuzenského vztahu oběti s násilníkem dát oběť se stíháním agresora souhlas. Je-li ale agresor většinou stíhán na svobodě a oběť se musí vrátit do společné domácnosti, často po vypovězení zážitku svůj souhlas odvolá. V takovém případě ovšem již nemůže vyšetřování znovu obnovit.

Diskusní téma: Psychické týrání - domácí násilí.

Datum: 09.02.2016

Vložil: Miriam

Titulek: proč?

Jsem více jak půl roku odstěhovaná od člověka, který je otcem mého dítěte. Měla bych cítit úlevu a radost, ale cítím stále strach a úzkost. Kdybych ho mohla odstřihnout na věky, bylo by to skvělé, někdy sním o tom, že je mrtvý a život je překrásný. Bohužel jsem s ním v kontaktu kvůli 5leté dceři a to je kontakt, který zřejmě ještě dlouho budu muset respektovat, protože s dcerou má vztah pěkný a já jim do něj zasahovat nechci. Žila jsem s ním přes 6let a poprvé mi dal dvě facky jak když kopne kůň, když byly malé 3měsíce. Velmi často mne obviňoval z toho, že jsem líná, ulhaná, sobecká, neschopná, k ničemu, kariéristka s tlustým zadkem a věty typu "podívej se jak vypadáš, kdo by na tebe vlez?" mi zůstanou v paměti asi do smrti. Nenávidí moji rodinu a zakázal mé sestře navštěvovat mne v našem bytě. Ponižoval mne slovy i činy, např.když ignoroval mnou uvařený oběd jako hnus, když se odstěhoval z ložnice, aby nemusel vedle mne spát, když mi opovržlivě říkal, abych konečně vypadla, že se na mě nemůže dívat. Na začátku vztahu jsem doufala, že mne požádá o ruku a chtěla jsem se vdávat, ale nikdy to neudělal a vždy se tomu vysmíval. Dnes si říkám ,zaplaťpánbu! Ale co mě nejvíc bolí a bolelo je, že moje citové a emoční projevy vždy zůstaly bez odezvy. "Miluji Tě" mi řekl párkrát za celý vztah a vždy jen a pouze po dobrém sexu (který mmch.byl vždy úžasný), bohužel chytnout za ruku, políbit, obejmout...to neznám. Urážel mne před dcerou, která se naučila říkat "neřvi táto na maminku" a začala se stavět na mou obranu. Nevím, co se to se mnou stalo za změnu, ale nikdy bych nevěřila, že dokážu použít v afektu tolik sprostých slov a dokonce se po někom ohnat i pěstí a v tomhle okamžiku jsem si asi přestala vážit sama sebe a bouchly mi saze....sebrala jsem malou s jednou větší taškou a odjela k našim. Podrželi mě, sehnala jsem podnájem, dceru mi vzali do MŠ a našla jsem si pěknou práci. Měla bych být v podstatě spokojená a přesto se stále bojím, kdykoli zavolá, kdykoli napíše.....sakra, ale z čeho jsem furt tak podělaná? Jak se toho zbavit, poradíte někdo?

Datum: 12.02.2016

Vložil: Vevereka

Titulek: Re: proč?

Milá Miriam, mám to stejně, jsem ráda, že to píšeš- že jsi se ohnala pěstí a použila sprostá slova- já ze zoufalství kopala do dveří a prosila ho,aby otevřel, abych mu mohla vysvětlit a vyřešit nějaký problém- už nevím, co to přesně bylo. Obvinil mne z vulgárních výrazů. Otevřel a namlátil mi pěstí -modřiny po obličeji prý byly moje vina- za to kopání do dveří. Z čeho máš strach? - nevím, já to mám tak, že ho miluju a je mi po něm smutno ,ale asi by mne brzo utloukl nebo bych to skončila sama, protože nikdy nic nebylo dobře- uklizeno atd. Takže trpím závislostí na tyranovi.Taky průšvih.... kdo pomůže?

Datum: 14.02.2016

Vložil: Pavla

Titulek: Re: Re: proč?

Milá Vevereko a Miriam,
všechny se ptáme, kdo nám pomůže... Je spousta lidí - rodina, přátelé, psychologové... Možná mám to nejhorší za sebou, opravdu je "najednou" (asi jsem je dřív nechtěla vidět) kolem mne spousta lidí, kteří mi pomáhají, ale stejně ten největší boj musím vyhrát sama se sebou. A tím si také říct, že my jsme ty, kdo si musíme pomoct především tím, že zlomíme něco v sobě. To je asi to nejtěžší. Jak Vám rozumím a cítím se nejspíš podobně. Člověk je psychicky na dně, nechá se od druhého ponižovat, ale přesto miluje.... Nechápu to, rozum to nebere, nikdo kolem mne to nechápe. Snažím se brát to jako "odvykačku", je to těžké. Určitě nám ten, koho jsme milovaly nebo stále milujeme něco důležitého dával..... Ale asi taky bral... Proto si tu teď píšeme. Držte se všechny. Hodně, hodně síly......

Datum: 04.06.2016

Vložil: Blaňule

Titulek: Re: Re: Re: proč?

Ahoj dámy,Musíme jakkoliv nabrat sebevědomí jinak to neustojíme.Jsem ve stejné situaci.Chlap který vás týrá, pak opustí kvůli jiné,pak po rozvodu deptá, uráží, vyhrožuje odebráním dítěte,řve na vás ať vypadnete z bytu který,je na hypotéku takže řešení komplikované.A já po něm brečím,nemůžu přenést přes srdce že čekají miminko,že jsou šťastní a já už přes 2 roky po jeho odchodu těžké deprese,antidepresiva a nic nepomáhá.Jak z toho ven?A jak jste tady psali ,nejradši bych byla kdyby byl mrtvej,měla bych od něj klid,žádné soudy,žádné vyhrožování,žádné tahanice o dítě.Taky mi ruply nervy a asi po půl roce co se odstěhoval k milence a ke mně si chodil v pohodičce jako domů,tak jsem vzala kovovou velkou lžíci na boty a střískala jsem ho jako psa,byl v šoku nečekal to,tak mě potom jenom odhodil na zem,řekla jsem mu že aspoń trochu cítí tu bolest jakou nám s dcerou udělal.od té doby už si netroufl překročit práh bytu.a cítila jsem se skvěle.Jinak nevím jak žít dál aniž by mě deptal přes dceru?Přemýšlím jak mu dítě přestat dávat,abych s ním nemusela být v kontaktu a mohli jsme s dcerou začít nový klidný život.

Datum: 18.01.2016

Vložil: Marie

Titulek: Domácí násilí

Musím se taky svěřit, snad se mi uleví. S manželem jsme spolu 41 let a vyjma snad čtyř let, na počátku manželství, mně týrá. Mám velké výčitky, že jsem neměla sílu na ukončení vztahu. Tedˇ, s odstupem času, si uvědomuji, jak moc trpěly děti. Jsou už dospělé, mají svoje rodiny, ale občas z jejich poznámek vycítím náznak lítosti. O tom, co jsem s manželem prožila by se nechala napsat hoooodně silná kniha a nebylo by to hezké čtení. Ještě tedˇ, po tolika letech se ho bojím. Opravu bojím!!!! Vždycky přidá nějakou poznámku na moji adresu, která zabolí. Nevím, nechápu takové lidi, co musí za každou cenu ubližovat. Myslíte, že si to svoje chování uvědomují? Já mám dojem, že to mají v hlavě trochu obráceně. Já jsem nejspokojenější, když jsem někde, daleko a sama, i když, tedˇ, díky mobilům, neuniknu výčitkám ani tam. Proto radím všem podobně postiženým, nedejte se týrat, ukončete to a mějte na mysli jen dobro Vaše a Vašich dětí. Nehledˇte na to, že zrovna nemáte prostředky na nové začátky, i pod mostem je snad líp, než doma s takovým "člověkem". Mně už vlak ujel.

Datum: 28.01.2016

Vložil: Pavla

Titulek: Re: Domácí násilí

Marie, vlak Vám neujel. I po tolika letech "manželství" máte právo utéct a hledat si vlastní cestu. Vím, že je to těžké, strašně a neuvěřitelně těžké. Mně trvalo "pouze" tři roky, než jsem pochopila, že ty projevy "lásky", za které jsem se sama trestala, obviňovala, ničila a ubíjela, nejsou láskou, ale psychickým terorem. Bylo a je to pořád strašně těžké si přiznat, že tomu tak je. Vy už to ale dokonce víte a zcela přesně pojmenováváte.
Utečte, dokud můžete. Já jsem se probudila ze strašného tříletého snu a mám pocit, že znovu, sice zatím těžce, ...ale začínám dýchat.
A ten dech za to stojí. Ať je Vám kolik je, ať si myslíte, že už to nemá cenu, nevzdávejte to, prosím udělejte to. Vždycky se najde někdo, kdo Vám pomůže, máte děti, jistě i přátele... Neuvěříte, kolik lidí kolem Vás se Vám bude snažit pomoci, když si přiznáte, že potřebujete pomoc. Poznala jsem to a je to neuvěřitelné.
Nebojte se prosím a myslete na sebe. Je to strašně těžké od psychického tyrana, kterého možná stále milujete, odejít, ale opravdu to stojí za to. I kdyby mělo jít už jen o pár chvilek, dnů, měsíců či roků SVOBODY... Držím Vám palce, mějte sílu.
VLAK VÁM URČITĚ JEŠTĚ NEUJEL.
Pavla

Datum: 04.06.2016

Vložil: Blaňule

Titulek: Re: Re: Domácí násilí

ano ,nikdy není pozdě a neříkejte si,že už to nemá cenu.Na světě jsme jenom jednou a chvíli tak tu chvíli nepromarněte.Ale chápu,že zvyk je železná košile a člověk má pocit že bez toho týrání už ani nemůže být.Já se snažím věřit že se dá odvyknout,a víra je nejdůležitější.A vaše děti by Vás z toho určitě rádi dostali,ale musíte to chtít hlavně sama.Moc držím pěsti a přeji na dálku co nejvíce síly.

Datum: 08.02.2016

Vložil: Veverka

Titulek: Re: Domácí násilí

Ahoj, kdyby mi můj příběh někdo vyprávěl, nevěřila bych- NEVEŘILA BYCH, jak je možné, že člověk, kterého milujete a udělali byste pro něj cokoliv,má největší hobby v tom, že Vás kritizuje, zesměšňuje, ponižuje a dokonce, že Vám naznačí, že přílišné doteky a polibky z Vaší strany, jsou pro něj nepříjemné a obtěžující. UVĚŘILA JSEM, až jsem v tomto příběhu plném zoufalství dostala hlavní roli a zjistila, že nad ním nevyhraju, i když mám vše hotové a uvařeno i upečeno, vždy se najde chyba a v rozhovoru, který se změní v hádku, vyvolanou nikoliv mnou, jsem VŽDY označena jako viník. Potupena, s pošlapaným sebevědomím, jsem s ním stále zůstala a je to na kolaps-je egoistický, inteligentní a manipulativní-nad tím nevyhraju. VĚŘÍM, že je to cílené, nějak z toho musí žít, z toho, že mně ničí a je to začarovný kruh, protože mne učinil na sobě závislou. Při hádce říká: Vypadni, když se ti to tady nelíbí. Bohužel. Kdo by mi mohl pomoci?

Datum: 07.04.2016

Vložil: Jaja

Titulek: Re: Re: Domácí násilí

Ahoj, chapu. Je mi 39 let a ziju takhle 13 let a přemýšlím o ukončení vztahu. Rozvod je asi to nejlepší.
Urážky jsou me kamarádky :-) ale proč vlastně? Vždyť za všechno si prece můžu sama, né? Ma me financne v hrsti a moc dobře to vi. Nebije me, ale nenavidi, ponizuje a stiti. Vzal mi úplně všechno, důstojnost, sebevědomí. Vždyť ja jsem byla tak soběstačná. Snažila jsem se ze všech sil zachránit rodinu, máme 1 dítě. Neustále ma jiné ženy, ale vzdycky se vrati. Hruza, dělá si co chce, nesmím se zeptat na nic. Je zle, jen když se na něj jinak podívám, než si pan představuje. Ovlivňuje mi dite. Je to manipulator, který je na venek úžasný bavič, proste nej. Ale doma????? Nesmí se na něj promluvit, na toz si k němu sednout do obyvaku. Už jsem premyslela o sebevrazde, vždy myslím na své dítě. K vuli němu těžko seženu ve meste praci, nemám přátele, jen rodinu na druhém konci republiky. O všechno se starám sama, dům, rodina, chod všeho. Všechny vás chapu, musíme v době najít kousek síly. Moc na vás budu myslet.

Datum: 26.10.2015

Vložil: Lenka

Titulek: nevím si rady

Předem se omlouvám za hrubky.
S manželem žiji něco málo přes 2 roky. Mám čtyř a půlletého syna z jiného vztahu, který je autista a tříměsíční dcerku.
Když jsme se seznámili byl to ten pravý chlap, jen hodně ukecaný, ale takový, ke kterému se rádi schováte, který vás bude chránit, takový pocit jsem z něho měla. Po krátké době se poprvé projevil, že můj syn není normální a musím s tím něco dělat. Když jsme si dopisovali přes facebook, býval na mne hrubý, že už je ráno a že se nevyspí… že si nestihl udělat to či ono. Napadlo ho co kdybychom se prestehovali spolu do města kde pracoval. Tak jsme také udelali. Během stehovani mi nadaval, ze sem si to predstavovala jak hurvinek válku, ale stehovat se chtel on, ja to odkývla pouze a dal se toho držela jako klíště. Nedovedla jsem jinak myslet, než že budeme bydlet spolu. Po nastěhování to začalo, nic nebylo podle něho, doma byl nepořádek, já že nic nedělám. Šlo se tam, kam chtěl on..dělalo se to co on chtěl. Když nám přivezli novou postel tak sem mu pomahala ji stehovat do druheho patra po schodech a on mi nadaval, že nemám sílu. Pokaždé když se začal vztekat sem byla jak malá holka schoulená ve tmě v koupelně a čekala kdy to skončí, koktala jsem a třásla se po těle.
Pak bylo období klidu a lásky jestli se tomu dá tak říct. Každou noc sem se zbudila a on na mě ležel tak to bylo celé vánoce až do nového roku kdy to zase začalo.. dva dny pohoda a pak pár dní strach. Pořád hledá věci, které si někam dá a pak je nemůže najít a pak je to na mě nebo dětech že sme je schovali. Když sme dostali jeho syna do péče napadlo ho abychom se odstěhovali pryč tam odkud já pocházím. Moje maminka nám dala byt a tak tu žijeme. Před rokem jsem přišla na to, že jsem těhotná.. byl ze začatku nadšený a pak to přišlo. Že jsem ho využila k dítěti, že on už děti nechtěl. Na rizikovém těhotenstvím mě hnal po úřadech abych vyřizovala všechny papíry já, starala se o děti a on si mohl dělat co chce..hrát na pc či lítat někde venku…
Na silvestra mě bylo už tak zle že jsem skolabovala k večerou mě odvezl na pohotovost s tím at me něco daji ale ze mého synka hlídat nebude at koukam jít domu. Byla jsem naprosto vycerpana a dehydrovana ale jak si pral poprosila jsem lekare ze musim kvuli synovi domu. Porad mi manzel rikal ze synek ublizi naší nenarozene dceri ze je zli.. zkratka reci abych se ho vzdala..ale když sem rekla vim ze chces abych se ho vzdala tak to ze nechce. V den porodu kdy jsem vyla v porodnici mi psal jeho syn o pomoc ze tata sili.. musela jsem zavolat co se deje a abych ja mela klid domlouvala jsem jeho synovi ze se ma chovat lepe k tátovi. Po narozeni naší dcery sme byla za dobře bylo vse v pohode ale vsechna zlost a vztek sla po jeho synovi, který zacal vysilovat ja se mu nedivim, ze me je ted troska bez energie, která se boji co zase bude vecer az prijde s práce. Mam hrozny strach nevim co delat..uz chci at psychycky teror tady skončí nechci aby s dcerky vyrostla troska jako ze me…….
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Přidat nový příspěvek